Две џиновски панди од Кина пристигнаа во САД

Две џиновски панди се на пат од Кина до зоолошката градина во Сан Диего, а нивното пристигнување ќе помогне да се осигура дека САД нема да останат без ниту една панда.

Џун Чуан, петгодишно машко и Ксин Бао, тригодишна женка, беа испратени на трогателна проштална церемонија во Сечуан пред да бидат качени во авион за Калифорнија, пишува New York Post.

„Со оваа церемонија, им посакуваме безбедно патување и ја истакнуваме соработката меѓу САД и Кина за виталните напори за зачувување на пандите. Нашето долгогодишно партнерство со Кинеското друштво за зачувување на дивиот свет беше клучно во унапредувањето на зачувувањето на џиновските панди и со нетрпение очекуваме да ја продолжиме нашата заедничка работа за да обезбедиме опстанок и унапредување на овој иконски вид“, рече Пол Барибо, претседател на Алијансата за диви животни во зоолошката градина во Сан Диего.

Scroll to Top