И на домашните миленици им треба заштита од летните горештини, не ги шетајте по жежок асфалт, туку по трева

Летните горештини, кои последниве години станаа доста вообичаени, во никој случај не се безопасни ниту за нас, ниту за нашите миленици. Дури и температурите малку над 20°C може да доведат до топлотен удар кај некои животни. Ветеринарката д-р Кристина Пирц го сподели со Индекс своето мислење за грижата за милениците кога е жешко.

„Топлинскиот удар настанува кога животното повеќе не може да ја саморегулира својата телесна температура и да ја одржува на нормално ниво. Исто така, се зависи од општата здравствена состојба на миленикот“, објасни прво таа.

Постарите и помладите кучиња различно ги поднесуваат високите температури, така што постарите кучиња ќе бидат многу почувствителни на ненадејни промени. Исто така, расата на кучето игра улога тука, како и нивната големина. Високите температури поинаку ќе ги погодат кучињата со подвлакно, оние без него или оние раси кои се без влакна. Се препорачуваат многу рани утрински и доцни вечерни прошетки.

Во текот на летните месеци особено е важно да го изберете времето и местото каде што ќе го шетате вашиот миленик. Се препорачува да го шетате вашето куче рано наутро или доцна навечер поради пониската температура на воздухот, што ќе му овозможи на вашето домашно милениче да се чувствува поудобно за време на прошетката.

„Она што би сакал да го спомнам, а што сопствениците често го игнорираат е температурата на почвата, т.е. асфалт, по кој сопствениците најчесто ги шетаат своите кучиња мислејќи дека десет минути не можат да им наштетат на нивните шепи. Но, на многу високи температури, почвата се загрева исклучително брзо, што на крајот може да предизвика изгореници на шепите на миленикот“, забележува д-р Пирк.

Најдобрата идеја за прошетка се тревните површини кои нема да им наштетат на шепите на вашите миленици, а доколку се под сенка, уште подобро. Дополнително, потребно е да се внимава на количината на вода што треба да ја консумираат домашните миленици за време на летните горештини. Просечната количина на вода што кучето ја пие во текот на денот е 30 ml на килограм телесна тежина. Секако, точната количина ќе зависи и од други фактори: движење, активност на расата и начинот на исхрана. Ако го нахраните вашето куче „мокра“ храна, ќе му треба помалку вода. Кај мачките, просечната количина на потрошена вода е од 80 до 110 ml за секои два килограми животно. Исто така, варира во зависност од расата, активноста и начинот на хранење“, продолжува д-р Пирц.

Една од најчестите грешки што луѓето ја прават е да го остават своето милениче сам во автомобилот за да „само искочи“ до продавницата.

Д-р Пирц има прилично јасно мислење за оваа тема, тој смета дека оставањето на животните сами во автомобил дефинитивно не е нешто што треба да го правите.

Ова важи и за автомобилите со вклучена клима, но ако се појави итен случај и само треба да излезете за момент, немојте да бидете надвор од автомобилот повеќе од пет или десет минути. Во спротивно, за да избегнете топлотен удар на вашето домашно милениче, можете да му помогнете на неколку начини. Можете да го чувате во климатизирани простории, да му обезбедите многу свежа вода, да набавите душеци за ладење и повремено да го капете за да го освежите.

„Би сакал да напоменам дека најзагрозени се животните кои се чуваат во кафези или на синџири, што секако не е дозволено, но се случува, бидејќи не можат да бараат поладно и поудобно место доколку се така воздржани. “, нагласи таа.

Бидејќи кучињата, за разлика од луѓето, минимално се потат, задишан и испакнат јазик се првите работи што ќе ги забележите кога вашето куче ќе се загрее. Задишувањето е всушност единствениот природен начин на кој вашето куче може да се олади бидејќи разменува топол и ладен воздух и на тој начин одржува нормална телесна температура. Други знаци што може да ги забележите се повраќање и/или дијареа, летаргија, зголемено лигавење, екстремно црвенило на јазикот и/или непцата.

Д-р Пирц советува да внимавате на споменатите знаци за да можете да му дојдете на помош на вашиот миленик доколку се појави потреба. Кога станува збор за температури над 30°C, нејзиниот совет е да ги носите кучињата на кратки прошетки. Покрај тоа, треба да можете да им обезбедите пристап до свежа вода во секое време и место под сенка или под климатизација каде што ќе можат да се одморат. Физичката активност на оваа температура треба да се сведе на минимум.

„Сепак, за време на летните горештини, целта на секој сопственик на животно не е и не смее да биде апсолутно да ја намали активноста на миленикот и да ги игнорира неговите потреби за движење, туку да ги одложи за дел од денот кога е можно, така што потребите на вашето домашно милениче се исполнети и здравјето е зачувано“, заврши таа.

Scroll to Top