Младенци – празник на младите брачни парови и обичај кој се практикува кај народот

Овој празник секогаш се празнува за време на велигденските пости, па и оброкот е во согласност со тоа.

Младенците се празнуваат на 22 март, а се осветува споменот на Четириесетте маченици, кои се упокоиле за Христовата вера во 320 година.

Сите овие маченици биле млади луѓе, па нашиот народ го земал тој ден како празник на кој младите сопружници – младенците примаат гости во својот дом, а тие им носат подароци и на тој начин им помагаат на почетокот на бракот и животот во брачната заедница.

На тој ден младите домаќинки ги пречекуваат гостите во својата куќа и ги покажуваат своите вештини и умешност како домаќинки.

Најпознат, најдобро зачуван и најпочитуван обичај кај младенците е жените да стануваат рано и да месат колачиња од пченично брашно.

Популарно се познати како младенци и симболизираат долг, среќен и сладок брачен живот.

Симболично, младенците или мекиците се премачкуваат со мед и се нудат на сите гости кои тој ден ќе дојдат во куќата на младиот брачен пар.

Scroll to Top