Нова студија открива кога човештвото ќе исчезне

Следното големо изумирање би можело да се случи поради високите температури, открива новата научна студија. Во следните 250 милиони години, речиси сите цицачи може да исчезнат ако планетата се загрее до точка во која температурите ќе бидат неподносливи за живот.

Ситуацијата дополнително се влошува со формирањето на суперконтиненти во близина на екваторот. Ова го пишува во новата студија која е објавена во списанието Nature Geoscience. Ако тоа се случи, човештвото се соочува со исчезнување. Во студијата е стои и дека има шанса за спас поради технолошкиот напредок.

Како што се предвидува, ќе се појават големи температурни екстреми поради зголемувањето на јаглеродниот диоксид во атмосферата, што делумно е резултат на тектонската активност.

„Нашата студија покажува дека глобалните температури би можеле да бидат околу 10-15 степени Целзиусови повисоки од денешните, а само на копно тие во просек би можеле да бидат помеѓу 25-30 степени повисоки од денешните“, вели еден од авторите.

Понатаму се предвидува дека кога ќе се формира нов континент, прашањето за топлината ќе стане голем проблем бидејќи меѓу 8 и 16 проценти од Земјата ќе биде непогодна за живеење за цицачите.

Исто така, за околу 250 милиони години, Сонцето ќе биде 2,5 пати посветло од сега, така што повеќе енергија ќе стигне до Земјата и затоа ќе се загрева повеќе. Екстремните температури ќе ги уништат и нашите извори на храна и дефинитивно Земјата нема да биде соодветно живеалиште за ниту еден вид.

Scroll to Top