Пенс им вети на сонародниците – Америкаските патики пак ќе стапнат на Месечината

НАСА ОДБРА 12 КАНДИДАТИ ЗА ЛЕТ НА МЕСЕЧИНАТА И ЦРВЕНАТА ПЛАНЕТА – МЕЃУ 18353 КАНДИДАТИ, ИАКО НА МЕСЕЧИНАТА НЕ БИЛЕ ВЕЌЕ 50 ГОДИНИ

Соединетите Американски Држави ќе ги обноват летовите на Месечината, а ќе остават и астронаути на Марс“, изјави Мајк Пенс.

Потпретседателот истапи пред избраните сонародници на НАСА, во вселенскиот центар „Кенеди“, на Флорида. И во тој момент додаде:

„Нашата земја ќе се врати на Месечината. Американските патики ќе се најдат на лицето на Марс“.

Пенс особено нагласи дека САД под раководството на Доналд Трамп повторно ќе биде „лидер во вселенската сфера“, и објасни дека за САД неоходно е да „работи на заштита на американските интереси и национслна безбедност“.

Неговиот говор беше пропратен со аплауз.

Трамп со указ го постави Пенс за шеф на Националниот совет за вселената.

НАСА, инаку, веќе одбра 12 луѓа кои ќе се качат на Месечината, а можеби и на Марс.

Стартот на оваа мисија, НАСА го планираше за 2028 година, а влезот во орбитата на Марс – до 2033 година.

Одбраните 12 – пет жени и седум мажи – НАСА ги претстави на свеченоста во Вселенскиот центар „Џонсон“ во Центарот на Роберт Лигхтфут:

„Гледајте ги најдобрите од најдобрите во Америка“.

На оваа церемонија присуствуваше и Пенс. Тој на идните астронаути им посака:
„Бидете одважни да барате одговори таму каде што никој никогаш не бил“, Пенс беше во право, затоа што постои можност да на Месечината никогаш не сте ни биле.

За местото на 12 избрани конкурираа 18353 Американци. Преходниот рекорден интерес беше 1978 година. Но, тогаш беа пријавени кандидати беа 8000, така да цели 10.000 помалку…

Scroll to Top