Путин вети дека ќе ја уништи финансиската доминација на Западот врз светот

Претседателот Путин го возврати ударот за финансиската доминација на западните елити заканувајќи се дека ќе ја уништи глобалната финансиска и трговска хегемонија која ја води САД.

Говорејќи за време на самитот на BRICS во Кина, Путин изјави дека сега е време да се воспостави „слободна економија“, и да се уништи неправедната глобална финансиска и економска архитектура.

Стратегијата на Путин има за цел прво да го консолидира политичкото единство на новите светски сили и со нив да ги нападне постоечките институции на расипаниот Запад, а особено нивните валути и хегемонија и нивната структура на финансиска моќ, ММФ и Светската банка, пишува Russia – insider.com.

„Русија се залага за „темелно отворено, еднакво и обострано корисен мултилатерален трговски систем и засилување на улогата на WTO“.

Особено значајно и добредојдено е што Путин во својата анализа направи индентификација на монополистичката доминација на стветската трговија од страна на западните трансанционалните корпорации како главен структурен проблем.

 

Scroll to Top