Властите дозволија одгледување на ГМО пченка

Европските министри одобрија одгледување на нова генетски модифицирана пченка тип “TC1507″ на aмериканската компанија “Пионер” откако противниците на ГМО храна не успеаја да се здобијат со доволно поддршка за отфрлање на мерката.

Одгледување на ГМО храна ги зголеми сомнежите во сите 28 земји членки на ЕУ, додека противниците тврдат дека ГМО храната носи ризици за здравјето на луѓето и животната средина.

На денешната средба, неколку министри посочија дека некои ГМО култури веќе имаат добиено одобрение за безбедност  како и дозвола за увоз во ЕУ во големи количини.

Scroll to Top