Волонтерите на НАСА ја завршија мисијата да симулираат живот на Марс по повеќе од една година

Волонтерите на НАСА кои поминаа повеќе од една година во бункер кој симулира услови на Марс, ја завршија својата мисија.

По 378 дена во 3Д-печатен бункер кој ги имитира условите на Марс, лоциран во Тексас, Кели Хејстон, Анка Селарио, Рос Броквел и Нејтан Џонс излегоа надвор.

Волонтерите беа дел од мисијата на НАСА за истражување на здравјето и перформансите (CHAPEA), која започна на 25 јуни минатата година, пренесува Sky News.

Scroll to Top