Состојки:
– 400 гр боранија
– 1 главица кромид
– 2 чешниња лук
– 2 моркови
– 1 пашканат
– 3 компири
– 200 мл сок од домати
– масло
– сув зачин, сува слатка пиперка, бибер, свеж магдонос, малку маснотии
Подготовка:
На лажица масло пропржете ги сечканите кромид и рендан морков и пашканат (по желба). Додадете суви зачини, сечкани компири и боранија и сок од домати и измешајте.
Додадете вода и варете околу 30 минути.
Потоа додадете сечкан лук и магдонос.
Ако сакате погуста варијанта, испасирајте ги компирите и оставете ја боранијата да се вари уште 10 минути, па тргнете ја од шпорет и послужете.
По желба додадете една лажица павлака.