Дали страдате од надуеност: избегнувајте три намирници, препорачуваат диететичарите

Млечните производи се главни во многу диети, но за некои луѓе тие можат да бидат извор на дигестивни проблеми и непријатност. Одредени млечни производи може негативно да влијаат на здравјето и варењето на цревата, што доведува до надуеност, гасови и посериозни дигестивни проблеми. Нетолеранцијата на лактоза и чувствителноста на млечните протеини се вообичаени причини за овие проблеми.

Разбирањето како млечните производи влијаат на нашите тела и идентификувањето на одредени производи кои предизвикуваат проблеми, може да ни помогне да направиме подобар избор на храна и да одржиме поздрави и посреќни црева.

Затоа, диететичарот и нутриционист Крутика Нанавати предупреди за три млечни производи кои треба да ги избегнуваме доколку сакаме да избегнеме надуеност и непријатност.

1. Сирење
Сирењето е омилен млечен производ кој се користи во безброј јадења, но може да биде и виновник за дигестивни проблеми.

„Тврдите сирења како чедар или пармезан содржат помалку лактоза од млекото, но некои луѓе со нетолеранција на лактоза сепак може да имаат проблеми. Таквите сирења може да содржат висока содржина на тирамин, амин што може да предизвика главоболки и варење кај некои луѓе, полномасните сирења имаат повеќе масти, што потенцијално предизвикува побавно варење“, објасни диететичарот за „SheFinds“.

2. Засладени јогурти
Иако пробиотиците во јогуртот се генерално корисни, прекумерното консумирање, особено на засладените, понекогаш може да доведе до дигестивни нарушувања, вклучувајќи гасови и надуеност, особено кај луѓе кои не се навикнати на висок внес на пробиотици.

„Иако јогуртот содржи супстанции кои можат да го помогнат варењето, некои јогурти, главно со вкус, имаат висока содржина на лактоза. Додадените шеќери во ароматизираните јогурти можат да придонесат за надуеност и да ги нарушат цревните бактерии“, предупредува Нанавати.

3. Путер
Јадењето големи количини путер може да го напрега дигестивниот систем, особено кога се комбинира со друга храна богата со маснотии. Ова може да доведе до надуеност.

„Иако не е значаен извор на лактоза, путерот е богат со масти. Прекумерното внесување на масти може да го забави варењето и да доведе до непријатност”, заклучува нутриционистот.

Scroll to Top