Докторот Саураб Сети често споделува здравствени совети на неговиот профил на „Tик-ток“. Гастроентерологот може да се пофали со 473.000 следбеници, а откри кои три „опасни“ намирници никогаш не ги јаде поради нивното влијание врз цревата.
Видеото стана вирално, а докторот образован на Харвард го нарече „Трите најопасни намирници што ги избегнува како гастроентеролог“, според SurreyLive.
„Прво, ултра-обработената храна е богата со конзерванси, адитиви и нездрави масти кои можат да го нарушат цревниот микробиом. Второ, пржена храна. Тешко се вари и може да го забави процесот на варење, што доведува до надуеност, гасови или киселина, рефлукс за повремено пржење, користете масла како рафинирано маслиново масло, масло од авокадо или кокосово масло“, објасни Сети. На трето место се обичните и диетални безалкохолни пијалоци. Диететските безалкохолни пијалоци содржат вештачки засладувачи како што е аспартамот, кој може негативно да влијае на микробиомот на цревата во моето клиничко искуство“, рече докторот.
Британската фондација за срце забележа дека ултра-обработената храна има тенденција да биде полна со заситени масти, сол и шеќер, што значи дека нивната потрошувачка може да го намали просторот во нашата исхрана за поздрави опции. Покрај тоа, расте верувањето дека адитивите кои се наоѓаат во оваа храна може да доведат до негативни здравствени исходи. Начинот на кој ја обработуваме храната може значително да влијае на тоа како нашето тело реагира на неа. Истражувањата покажаа дека конзумирањето целосна храна, како што се јаткастите плодови, му овозможува на телото да апсорбира помалку маснотии отколку кога овие намирници се мелеат и се ослободуваат во масло.
Друга нова теорија сугерира дека исхраната богата со ултра-обработена храна може негативно да влијае на нашето здравје на цревата. Сепак, потребни се повеќе истражувања за да се разберат точните здравствени импликации на ултра-обработената храна. Healthline известува дека консумирањето храна пржена во испарливо масло може да доведе до неколку негативни здравствени ефекти. Редовното консумирање на таква храна може да го зголеми ризикот од развој на болести како што се дијабетес, срцеви заболувања и дебелина.
И покрај тоа што се без калории, шеќер и масти, многубројните студии покажаа дека диеталните газирани пијалаци се поврзани со развојот на дијабетес тип 2 и срцеви заболувања. Студијата покажа дека консумирањето само една порција вештачки засладен пијалок дневно е поврзано со 8-13 отсто поголем ризик од дијабетес тип 2.