Како лакот на ноктите да се задржи подолго време

Популарната техника на украсување на ноктите со гел-лак со текот на времето ја уништува плочката за нокти, пред сè поради употребата на УВ-ламби, па самите козметичари советуваат да се одмори од третманите во текот на годината.

Обидете се сами да ги негувате ноктите, а со помош на овие совети обичниот лак ќе трае подолго.

Пред бојадисување, избришете ги ноктите со памук натопен во алкохолен оцет. На овој начин ќе ги отстраните сите траги од претходните производи и природните масла кои прават маникирот да трае подолго. Откако ќе се исушат ноктите, премачкајте ги со проѕирен основен слој. Не  мокрете ги ноктите пред да го нанесете лакот.

Кога ноктите ќе се навлажнат, впиваат вода и дополнително се шират, па лакот нема да се залепи совршено.

Не  протресувајте го шишето со лак, туку тријте го меѓу дланките за да избегнете формирање воздушни меури, кои го скратуваат животниот век на лакот.

Откако ќе го нанесете лакот, исушете ги ноктите на ладен воздух.

На топол воздух, ноктите се сушат побавно и потешко, па вклучете ја опцијата за ладен воздух на фен или потопете ги во ладна вода една минута.

Нанесете слој проѕирен лак на секои два до три дена за да ги заштитите вашите нокти и да го продолжите нивниот сјај.

Кога лакот ќе почне да паѓа, премачкајте го ноктот со уште еден слој лак во иста боја.

Scroll to Top