Мали дози на аспирин ја подобруваат состојбата на замастениот црн дроб

Пациентите со метаболичка болест на замастен црн дроб без цироза, кои земале мала дневна доза на аспирин во клиничко испитување покажале значително намалување на содржината на маснотии во црниот дроб во текот на 6 месеци, во споредба со слични пациенти кои земале плацебо, покажале резултатите од новата студија.

„Администрацијата на ниски дози на аспирин беше безбедна и добро толерирана во оваа студија, но ние би сакале да видиме поголеми и подолготрајни клинички испитувања за тестирање на ефикасноста на аспиринот за подобрување на хистологијата и спречување на негативните исходи кај заболувањата со замастен црн дроб“, изјави Роберт М. Вилечански, соработник по хепатологија за трансплантација во општата болница во Масачусетс во Бостон.

„Охрабрен сум од резултатите со ниски дози на аспирин и мислам дека, со оглед на профилот на ризик, се претпочита да се користи помала доза“, вели тој.

Scroll to Top