Нутриционистка открива три мали промени што ѝ помогнале брзо и здраво да ослабе

Поентата не е да се изгладнуваме, туку корисно e да се чувствуваме малку гладни. Исто така, важно e да знаеме кога е доволно и да престанеме, рече таа.

Нутриционистката д-р Рејчел Пол, позната на социјалните мрежи по своите практични совети за исхрана, сподели три навики кои ѝ помогнале да ослабе.

1. Замена на масното месо со сорти со ниска масленост

Тaa сè уште понекогаш јаде црвено месо, но избира помалку масни парчиња секогаш кога е можно.

2. Купување протеини во однапред дефинирани порции

Наместо да подготвува големи количини храна и потоа да мери порции, д-р Рејчел се одлучила за производи кои веќе се достапни во прецизно дефинирани количини.

Како практични примери, таа наведува бургери од мисирка, пилешки батаци, конзервиран лосос, чаши јогурт, тврдо варени јајца и протеински плочки.

3. Повторно слушање на сигналите испратени од телото

Дали јадеме затоа што сме навистина гладни или само од навика? За време на бременоста, таа вели дека го изгубила контактот со сопственото тело и често јадела без вистинска потреба.

Во процесот на губење на тежината, таа повторно научила да ја препознава разликата помеѓу вистинскиот глад и моментите кога всушност не ѝ треба храна.

„Поентата не е да се изгладнуваме, туку е корисно да почувствуваме малку глад. Исто така важно е да знаеме кога е доволно и да престанеме“, заклучува таа.

Scroll to Top