Речиси е невозможно да се замисли готвењето без него, а многу луѓе сакаат да го јадат суров – тоа е обичен кромид, зеленчук што се користи со години во народната медицина, но и во секоја кујна.
И додека го користиме секој ден во нашите јадења, ретко размислуваме колку е моќен сојузник за нашето здравје.
Експертите нагласуваат дека кромидот е вистинска природна бомба за зајакнување на имунитетот. Богат е со кверцетин, антиоксиданс кој помага во борбата против воспалението и го зајакнува отпорот на телото.
Покрај тоа, содржи витамин Ц, влакна и сулфурни соединенија, кои заедно формираат силна заштита од вируси и бактерии.
Редовната консумација на кромид, особено суровиот, може да го намали ризикот од респираторни инфекции, алергии, па дури и хроничен замор. Термички обработениот кромид задржува дел од своите својства, но суровиот кромид е најефикасен.
За разлика од скапите додатоци и егзотичните растенија, кромидот е евтин, достапен и присутен во скоро секое домаќинство.
Токму затоа многу нутриционисти велат дека треба да се користи почесто, или во салати, сосови или како додаток на топли оброци. Понекогаш наједноставните решенија се најдобри.