Потребни состојки:
- 500 грама кори за пита
За прв фил:
- 2 јајца
- 6 лажици шеќер
- 150 милилитри сончогледово масло
- 100-120 грама пченичен гриз
- 200 милилитри јогурт
- 1 кесичка прашок за печиво
За втор фил:
- 1 литар млеко
- 9 лажици шеќер
- 3 кесички пудинг со вкус на ванила (или една од 120 грама)
- вишни (300 – 400 грама)
- шеќер во прав, за посипување
Начин на подготовка:
1. Исчистете ги вишните, исцедете ја течноста што ја пуштаат и посипете со една лажица пченичен гриз. Сварете три пудинзи со вкус на ванила со млеко, според упатството на кесичката.
2. Оставете го пудингот малку да се излади (не целосно), мешајќи повремено. Одделете ги белките од жолчките. Изматете ги белките, додадете шеќер и матите уште неколку минути. Потоа, без да престанете со матењето, додадете ги жолчките една по една, постепено додавајте го маслото, па јогуртот и на крајот пченичниот гриз и прашокот за печиво. Добро измешајте ги сите состојки. Ова ќе биде филот за премачкување на кората.
3. Пребројте ги корите и поделете ги. На работната површина ставете ја првата кора, врз неа нанесете 2-3 лажици од подготвениот фил, убаво премачкајте ја со помош на кујнска четка, а истата постапка повторете ја и со преостанатите кори, ставајќи ги една врз друга.
5. Покријте ги ролатите со остатокот од филот и печете ги во рерна загреана на 175 степени целзиусови. Исечкајте ја на парчиња исечената и изладена пита и посипете ја со шеќер во прав.