Рецепт за салата со компир, пиперки и риба

Состојки:

– 200 гр филе ослич,

– сок од 1 лимон,

– 1 кромид,

– 1 пиперка,

– 2 компири,

– маслиново масло,

– сол, мешавина од суви зачини по желба.

Подготовка:

Измијте ја рибата и исушете ја со кујнска хартија, а потоа посипете ја со сок од лимон и оставете ја да отстои околу еден час.

Во меѓувреме сварете ги компирите, внимавајќи да не се преварат, исечете ги на тенки кришки, прелијте ги со масло и оставете ги да отстојат.

Подготвената риба сварете ја во малку посолена вода, изладете ја и исечете ја на помали парчиња.

Во помал сад измешајте ги зачините за салата од зеленчук со малку вода и останатиот сок од лимон, па оставете да отстои околу десет минути, па измешајте малку маслиново масло.

Кромидот исечкајте го на тенки ребра, а пиперката на тенки кришки.

Комбинирајте ги компирите и рибата со исечен кромид и пиперки, прелијте го со подготвениот прелив и убаво измешајте.

Scroll to Top