Рецепт за чизкејк со ф’стаци

Состојки:

бисквит:

– 125 грама путер

– 240 грама мали бисквити

Крем од ф’стаци:

– 240 гр неизлупени несолени ф’стаци

– 140 гр шеќер во прав

– 1 ванилин шеќер

– прстофат сол

– 60 ml вода

– 60 мл сончогледово масло

Крем од сирење:

– 3 јајца

– 600 грама несолено сирење (крем)

– 1 лажица шеќер

– 2 ванилин шеќери

Глазура:

– 2 крема

– 2 лажици шеќер во прав

– 1 ванилин шеќер

Подготовка:

Крем од ф’стаци:

Ќе започнеме со кремот од ф’стаци. Идеално, би користеле непечени ф’стаци, но бидејќи печените обично се единствените достапни, и тие ќе го направат истото.

Излупените ф’стаци тежат речиси двојно повеќе од ф’стаците со лупење, па кога ќе исчистите 240 грама нелупени ф’стаци, ќе добиете 120 грама излупени ф’стаци.

Потоа исчистените ф’стаци прелијте ги со топла вода и оставете ги да отстојат 15 минути.

Откако малку ќе омекнат, исцедете ги и лесно втријте ги за да се отстрани кожата (не мора целосно).

Ставете ги ф’стаците во блендер и изблендирајте ги 5-10 минути со малку пулс. Кога ќе видите дека ќе почне да изгледа како смеса, додадете шеќер во прав, ванилин шеќер и прстофат сол.

На крај додадете го маслото и водата и оставете се убаво да се измеша. Се добива нешто помалку од 500 грама крем. Можете да го користите сето тоа во чизкејк или да оставите малку во фрижидер и да го јадете со сладолед од ванила или палачинки.

По потреба можете да оставите малку за декорација.

бисквит:

Вклучете ја рерната на 170 степени да се загрее.

Сомелете го бисквитот. Растопете го путерот и измешајте со бисквитите да се соединат.

На дното на калапот за торта ставете хартија за печење и рамномерно намачкајте ја смесата за бисквити и путерот. Притиснете нежно.

Ставете ја во рерната пет минути.

Крем сирење:

Одделете ги белките од жолчките.

Од белките направете снег: најпрво на мала брзина додека не почнат малку да се пени, а потоа зголемете ја брзината и мешајте додека не се компресираат и нараснат.

Во жолчките изматете го сирењето, шеќерот, ванилиниот шеќер и кремот од ф’стаци. Кога ќе се соедини, обавезно изматете го со рака снегот од белката, полека и нежно додека не се соедини, за да остане „лесен“.

Рамномерно распоредете на бисквитите и вратете ги во рерна на 175 степени 15 минути, а потоа намалете на 160 степени и печете уште 10 минути.

Глазура:

Се мешаат павлаката, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер додека не се соединат. Откако ќе се испече рамномерно намачкајте со лажица. Вратете во исклучената рерна уште 15 минути.

Идеално би било да се остави преку ноќ во фрижидер убаво да се излади, но барем пет часа за убаво да се стегне пред да се исече.

Scroll to Top