Состојки:
-2 кг зрели домати
-главица кромид
-2 чешниња лук
-една лажичка сол
-една лажичка бибер
-една лажичка сенф
-една лажичка мелен коријандер
-една лажичка мелен ким
-една лажичка мелена лута пиперка
-лажица шеќер
-чаша оцет
Подготовка:
Измијте ги доматите и исечете ги на помали парчиња. Кромидот и лукот ситно исечкајте ги.
Во големо тенџере, загрејте ги доматите, кромидот и лукот на средна топлина додека не омекнат, околу 20 минути.
Тргнете ја тавата од оган и поминете ги доматите низ сито. Вратете ги доматите во тавата и додадете ги солта, биберот, сенфот, коријандерот, кимот, лутата пиперка, шеќерот и оцетот.
Гответе на средна топлина додека кечапот не се згусне, околу 1 час. Тргнете ја тавата од оган и оставете ја да се излади.
Истурете го кечапот во стерилизирани тегли и чувајте го во фрижидер.