Рецепт за карамел-чизкејк

Состојки за карамел-чизкејк:

Кора од бисквити: 260 гр бисквити, 50 гр шеќер, 140 гр стопен путер.

Крем: 700 гр крем-сирење, 65 гр шеќер, 400 гр dulce de leche (познат и како карамелизирано млеко или млечен џем, кој се добива со бавно загревање на шеќер и млеко во период од неколку часа), 125 гр кисела павлака, 1 лажица екстракт од ванила, ¼ лажичка сол, 3 големи јајца, снегулки од морска сол за посипување.

Подготовка на карамел-чизкејк: Поставете 2 слоја фолија на работната површина и ставете калап за торта од 22 сантиметри во центарот. Однадвор цврсто завиткајте го со фолија за да се заштити од вода за време на печењето. Скршете ги крекерите или бисквитите во процесор за храна додека не се формираат фини трошки. Додадете го шеќерот, потоа растопениот путер и мешајте додека трошките не се соединат подеднакво со путерот. Префрлете ги трошките во калапот. Смесата притиснете ја на долната и горната страна и оставете да се излади. Загрејте ја рерната на 175°C. Се меша крем-сирењето на средна брзина додека не се запени, околу 2 минути. Промешајте со шеќерот, околу ¾ од dulce de leche, павлаката, екстрактот од ванила и сол. Измешајте ја смесата додека не се изедначи, околу 2 минути. Додадете ги јајцата едно по едно, мешајќи по секое додавање на средно ниска брзина. Изгребете ги страните на садот и измешајте уште 30 секунди. Истурете го тестото во подготвената кора за бисквити. Допрете го калапот неколку пати на површината за да ги отстраните воздушните меури. Ставете го калапот во плех и истурете 1 чаша топла вода во плехот. Печете ја тортата 1 час. Исклучете ја рерната и оставете ја тортата да се излади час или два. Извадете го од рерна и кога ќе се олади покријте го со најлонска фолија и ставете го во фрижидер најмалку еден час, по можност преку ноќ. Поминете со нож околу рабовите на калапот и извадете го. Колачот прелијте го со dulce de leche и по желба посипете со ситна морска сол. По желба можете да го украсите и со купени карамел бонбони.


Scroll to Top