Лавандата има смирувачки, антисептички и антибактериски својства, што ја прави одлична основа за создавање козметика за нега на кожа.
Поради нивното користење во кулинарството, цветовите на лавандата се многу ценети во готвењето. Може да се користат свежи или сушени, бидејќи покрај заводливиот мирис имаат и нежен вкус. Се користат како зачин во слатки и солени јадења.
Рецепт за сок од лаванда
Состојки: 8 dkg цвет од лаванда, 3 литри вода, 2 кг шеќер, 30 g лимонска киселина.
Подготовка: Зовријте вода и шеќер. Кога водата ќе зоврие и шеќерот ќе се раствори, во течноста додадете ги цветовите од лаванда. Промешајте и покријте. Оставете да отстои 4-5 часа. Процедете го пијалакот и измешајте со лимонска киселина. Истурете го сокот во шишиња, затворете и изладете.