Ако додадете малку рен на ајварот, ќе добиете вистински деликатес за зимската сезона!
Многу домаќинки се подготвени да одвојат цел ден за да подготват деликатес за своето семејство – ајвар!
Повеќето од нив имаат свој традиционален рецепт, најчесто наследен од нивната мајка или баба. Македонскиот ајвар важи за „крал“ на зимската храна и обично се подготвува со чисти пиперки.
Сепак, не е реткост готвачите да експериментираат со нови рецепти.
Во ајварот може да се додаде и модар патлиџан, но најпикантната тајна состојка е дефинитивно рен! Ви предлагаме дефинитивно да го пробате, бидејќи не мора да го менувате основниот рецепт, туку само да го додадете во неколку тегли, а останатото оставете го како обично.
Така, пиперките испечете ги и излупете ги како и обично, исечкајте ги или сомелете ги по желба, па пропржете ги на рингла или внимателно испечете ги во рерна мешајќи и додајте масло. Посолете околу половина од процесот. Само на крајот, кога ќе дојде време за додавање на есенцијата, изрендајте мала количина рен (на пример, за 3 кг пиперки потребни се 300гр рен) и измешајте го во ајварот.
Истурете топло во топли, стерилизирани тегли и затворете ги со стерилни капаци, а потоа оставете на топло место 24 часа. За потсетување, стерилизацијата може да се направи и во микробранова печка.