Торта со праски и јогурт

Состојки:

– 3 големи праски

– 2 големи јајца

– 200 мл јогурт

– 1/2 чаша шеќер

– 1/2 чаша масло

– 2 чаши остро брашно

– 1 прашок за пециво

Подготовка:

Измијте ги праските, излупете ги и исечете ги на помали парчиња. Ако имате домашно одгледувани праски кои не се прскани, нема потреба да ги лупите, слободно користете ги со лушпа.

Измешајте го брашното со прашокот за пециво и просејте во сад. Во второто додадете ги јајцата и шеќерот и мешајте околу пет минути, додека смесата не стане светложолта и густа.

Потоа малку по малку додадете го маслото и нежно измешајте со најмала брзина. Додадете го јогуртот во садот и измешајте го со остатокот од смесата со рака со шпатула или жица за матење.

На крајот додадете го просеаното брашно и прашокот за пециво и нежно измешајте додека се се соедини.

Садот за печење намачкајте го со малку масло и посипете го со брашно. Истурете ја смесата во тавата и одозгора намачкајте ги исечените праски.

Печете го колачот на температура од 180 степени помеѓу 30 и 40 минути, во зависност од јачината на рерната. Кога ќе се испече, оставете го да се излади, па исечете го.

По желба посипете со шеќер во прав и послужете.

Scroll to Top