Три омилени задоволства кои му штетат на здравјето на срцето, тврдат диететичарите

За многу од нас кои сакаме слатко, десертите се еден од најголемите предизвици кога се префрламе на поздрава исхрана. Повеќето десерти се богати со шеќер, а контролирањето на внесот на шеќер е клучно за губење на тежината и целокупното здравје. Покрај тоа што слатките можат да придонесат за зголемување на телесната тежина и ризикот од дијабетес, тие значително го загрозуваат и здравјето на срцето.

Јадењето десерти богати со шеќер, масти и калории може да предизвика затнување на артериите и да има штетно влијание врз срцето. Иако многу десерти може да бидат лоши за здравјето на срцето, особено три десерти се издвојуваат како најштетни. Диететичарите и нутриционистите Вероника Роуз и Лиза Ендрјуз открија какви задоволства се тие.

Чоколадна торта
Чоколадната торта, иако омилена на прославите, е далеку од опција која е здрава за срцето.

„Чоколадната торта е десерт со висока содржина на маснотии преполн со шеќер и калории, а неговите состојки, како путер, шеќер, брашно, јајца и чоколадо, придонесуваат за затнати артерии и срцеви заболувања“, објаснува Роуз за SheFinds. Содржи заситени и транс масни киселини кои го зголемуваат нивото на лошиот (ЛДЛ) холестерол и го намалуваат нивото на добриот (ХДЛ) холестерол и исто така можат да предизвикаат воспаление во телото.

Сепак, тоа не значи дека чоколадото е целосно нездраво. Роуз истакнува дека темното чоколадо, богато со антиоксиданси и флавоноиди, може да го подобри протокот на крв и да го намали крвниот притисок, а со тоа да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Сладолед
Сладоледот е омилено задоволство за многумина, но полномасните верзии можат сериозно да му наштетат на здравјето на артериите. Ендрјуз предупредува: „Покрај заситените масти, сладоледот со полномасни масти е богат со шеќер, што ги прави артериите лепливи и го зголемува ризикот од таложење на наслаги и маснотии“.

Прекумерниот внес на шеќер може да предизвика отпорност на инсулин и воспаление, кои се фактори на ризик за атеросклероза. Комбинацијата на заситени масти и шеќер може да го зголеми и нивото на триглицериди во крвта, што дополнително придонесува за формирање на наслаги во артериите и го зголемува ризикот од срцеви заболувања.

Слатки колачи
Печива, како крофни и пити, исто така содржат многу шеќер, брашно и путер, што е лоша комбинација за срцето. Rоуз конкретно предупредува за пити со јаболка: „Питите со јаболка содржат шеќер, брашно, путер и јаболка и често комбинираат заситени масти и додадени шеќери кои можат да го подигнат нивото на холестерол и да ги затнат артериите“.

Така, избегнувањето на десерти со висока содржина на шеќер, како што се чоколадна торта, полномасни сладоледи и колачи, не е само добро за вашиот струк, туку и за здравјето на вашето срце.

Scroll to Top