Колку вода навистина треба да се пие?

Водата е еден од најдобрите пијалоци во светот. Но, најчесто луѓето мислат дека не пијат доволно. Количината на вода што треба да ја пиеме секој ден варира во зависност од неколку фактори, како што се возраста, полот, тежината, активноста и климата. Сепак, општо упатство кое често се препорачува е да пиете најмалку осум чаши вода дневно.

Ова се нарекува „правило 8×8“. Во текот на денот, телото губи вода, пред се преку урина и пот, но и преку нормалните телесни функции како што е дишењето. За да избегнете дехидрација, треба да пиете многу вода секој ден, пишува „Daily Choice“.

Кога живеете во сува, тропска клима, на вашето тело му треба повеќе вода. Ако живеете на голема надморска височина, ќе ви треба и повеќе вода. Времето или сезоната се важен фактор што треба да се земе предвид. Хидратацијата е неопходна во лето, или ако сте во загреани простории.

Ако пиете многу кафе и други пијалоци кои содржат кофеин, може да изгубите повеќе вода поради зголемено мокрење. Исто така, солената, зачинета или слатка храна бара повеќе вода.

Колку сте активни?

Ако сте активни во текот на денот и често одите или стоите, ќе ви треба повеќе вода од некој што седи на маса цел ден. Ако вежбате или имате физички напорен начин на живот, ќе треба да пиете повеќе за да ја надоместите загубата на вода.

Ако имате инфекција или треска, или ако губите течности поради повраќање или дијареа, треба да ја замените изгубената вода. Ако имате здравствена состојба, како што е дијабетес, треба да пиете повеќе вода.

Scroll to Top