Тиквата е добра за дијабетичари, костенот се препорачува за анемични лица, дуњата дава сила, а крушата го регулира нивото на холестерол во крвта.
Тикви, јаболка, круши, костени, калинки, дуњи, сето ова ги краси пазарните тезги деновиве. Затоа треба да ги искористите овошјето и зеленчукот на плодната есен и да ја зголемите виталноста на организмот.
Портокаловото месо од тиквата содржи голем број скапоцени и лековити состојки.
Покрај помалите количини на протеини, јаглени хидрати и масти, тука се и витамините А, Це, Бе, фолна киселина, калиум, фосфор, калциум, железо.
Енергетската вредност не е висока – во 100 грама овошје има само 30 калории. Тиквата е добар избор за дебели луѓе, дијабетичари и за луѓе со болести на желудникот и тенкото црево. Во народната медицина се препорачува како диуретик, за исфрлање на вишокот вода од организмот. Одличен е и за псоријаза.
Костените се одличен извор на калциум, железо и калиум. Свежите костени имаат 170 калории во 100 грама и три пати помалку калории од лешниците, бадемите или оревите. Не содржи холестерол, глутен и е идеална храна за луѓе со целијачна болест. Богат е со шеќери, минерали, фосфор и витамини од комплексот Бе. Познат е по својот сладок вкус и блага текстура. Во народната медицина се препорачува за анемични лица и оние со лошо варење. Костенот е добар и за лекување на респираторни проблеми, како што е кашлицата.
Шипинката е плод на дивата роза и содржи 100 пати повеќе витамин Ц од јаболкото. Покрај овој витамин содржи и значително количество витамин Б комплекс и каротин, а од минералите содржи многу фосфор, калиум, калциум и железо, додека витамин Е има во семките. Сокот од шипинка е три пати побогат со антиоксиданси од зелениот чај. Меленото овошје може да се користи за правење џемови, мармалади, слатки, разни видови пире.
Дуњата е овошје слично на јаболко или круша. Ретко се јаде свежо, многу почесто преработено. Овошјето содржи витамин Ц во изобилство, а минералите вклучуваат калиум, натриум, железо, цинк и бакар. Семките од дуњата содржат многу слуз, но и отровни соединенија на водород цијанид, па затоа семките не се јадат, туку се користат во фармацевтската индустрија. Ова слатко овошје брзо го елиминира гладот, а во исто време дава сила и потребната дневна енергија. Содржи сорбитол, корисен за зајакнување на забите.
Крушите се одличен извор на диетални влакна кои имаат лековито дејство прво на дигестивниот систем, а потоа и на кардиоваскуларниот систем со тоа што го намалуваат крвниот притисок и го регулираат нивото на холестерол во крвта. Антиоксидансите во крушите го штитат организмот од дејството на слободните радикали и на тој начин го зајакнуваат имунолошкиот систем. Крушата содржи минерал бор, кој има способност да го задржува калциумот и со тоа да го намали ризикот од остеопороза.