Што е амарант, некогаш главната храна на Ацтеките?

Амарантот е растение кое потекнува од Централна Америка, а неговото одгледување датира од цивилизациите на Инките, Маите и Ацтеките

Семето се смета за дел од семејството на житни култури и е едно од шесте псевдожитни култури. Псевдожита се растенија кои произведуваат семиња или плодови кои се консумираат како зрна – други вклучуваат киноа, хељда и чиа семиња. Значи, иако е означен како зрно, амарантот е семе.

Ацтеките го користеле амарантот не само како основна храна, туку и како дел од нивните културни и религиозни ритуали. Денес, амарантот главно се произведува во Кина, но се одгледува и во Мексико, Централна Америка и области на Соединетите Американски Држави. Амарантот се користи и во слатки и во солени рецепти и има силен вкус.

Зошто амарантот е добар?

Манган
Само 1 чаша варен амарант содржи над 105% од препорачаната дневна доза на манган. Манганот е важна компонента на антиоксидативниот ензим супероксид дисмутаза, што е научен термин за системот кој се бори против слободните радикали во телото.

Протеин од растително потекло
За разлика од многу зрна, амарантот е целосен протеин, што значи дека ги содржи сите девет есенцијални амино киселини, вклучувајќи го и лизинот, кој обично недостасува во повеќето зрна.

Амарантот содржи влакна
Амарантот е добар извор на диетални влакна, кои се неопходни за здраво варење, а кои ни помагаат да имаме енергија и да бидеме сити.

Поддржува здрави коски
Една чаша варен амарант има 116 милиграми калциум. Калциумот игра витална улога во здравјето на коските и забите и флексибилноста на мускулите.

Scroll to Top