Потребни состојки:
100 гр мед
1 лажичка сода бикарбона
250 гр брашно
300 гр шеќер
малку маргарин
250 гр мелени ореви
1 ванилин шеќер.
За глазура:
3 лажици ладна вода
180 гр ванилин шеќер
Начин на подготовка:
Тортата се прави многу едноставно, но тестото мора да се замеси ден претходно. Спојте ги кристалниот шеќер, мед и ванилиниот шеќер со 2 дл вода, со постојано мешање. Изладете го сирупот и додадете брашно, ореви и сода бикарбона. Соединете го тестото и оставете го преку ноќ.
Следниот ден, пренесете го тестото во плех намастен со маргарин и попрскан со брашно, па испечете го. Врз тортата ставете ја глазурата: измешајте 180 гр ванилин шеќер со многу малку ладна вода додека не стане бела и прелејте ја тортата.