Рецепт за тирамису со боровница

Тирамису е омилен италијански десерт кој е комбинација на колачиња натопени со кафе, богат крем базиран на шлаг и сирење маскарпоне. Во лето, избегнувајте го јајцето кое е дел од рецептот и заменете го со свежо овошје.

Состојки за тирамису со боровинки:
250 гр свежи боровинки, 150 гр шлаг, 150 гр маскарпоне сирење, 30 гр шеќер во прав, 4-6 колачиња црно кафе за потопување колачиња, какао во прав.

Подготовка на тирамису со боровинки:
Искршете ги колачињата на помали парчиња и кратко натопете ги во ладно кафе. Колачињата префрлете ги на дното од чашата во која ќе го послужите десертот. Врз натопениот пандишпан додадете малку свежи и измиени боровинки. Со миксер се матат кремот заедно со шеќерот во прав. Рачно измешајте го сирењето маскарпоне во смесата. Дел од смесата префрлете врз боровинките во чашата. Повторете го процесот и наредете ги натопените бисквити, овошјето и кремот додека не ги потрошите сите состојки. На крај, посипете го десертот со засладеното какао во прав. Изладете пред сервирање.

Scroll to Top