Рецепт за посна штрудла со ореви

Состојки:

– 350 гр брашно тип 500

– 150 гр јако брашно

– 1/2 лажичка сол

– 2 лажици ванилин шеќер

– рендана кора од лимон

– 4 лажици масло

– 3 dl млака вода

– 15 гр свеж квасец

Фил:

– 450 гр мелени ореви

– 15 лажици џем од кајсии

– 1 лажица ванилин шеќер

Подготовка:

Измешајте квасец, малку шеќер, малку вода и брашно и оставете го да нарасне на топло место.

Истурете ги сувите состојки во садот за матење, измешајте ги, направете вдлабнатина, додадете ги течните состојки и додадениот квасец. Замесете мазно тесто, добро спакувајте го и оставете го да нарасне.

Поделете го на три дела,  покријте ги и оставете ги да одморат околу 15 минути. За тоа време направете го филот – соединете ги сите наведени состојки и поделете на три дела.

Секоја кора расукајте ја во правоаголник со приближни димензии 30х25 см, покријте ја со фил и завртете ја штрудлата (на пошироката страна). Штрудлите премачкајте ги со масло и оставете ги да одморат околу 20 минути.

Печете ги во загреана рерна на 180 до 200 степени околу 25 минути.

Изладената штрудла посипете ја со шеќер во прав.

Scroll to Top