Дали купивте авокадо кое е сè уште тврдо: најлесен начин да го созреете за 10 минути

Сигурно не сме единствените што често носат авокадо од продавница кое е сè уште релативно тврдо и не е подготвено за консумирање. Во ред, ќе почекаме неколку дена да созрее. Сепак, она што обично се случува е дека забораваме на него, а кога ќе се сетиме на него – веќе е премногу меко. Звучи познато?

Затоа овој пат решивме да споделиме со вас неколку трикови што можете да ги користите за да го забрзате зреењето, да ја продолжите свежината и да го спасите од ѓубрето – дури и кога се чини дека веќе е готово со него.

Најбрзиот начин да омекнете тврдо авокадо е трикот со рерна. Сè што треба да направите е да го завиткате во алуминиумска фолија и да го ставите во рерна на ниска температура – околу 90 до 100 степени – околу десет минути.

Топлината ќе предизвика авокадото побрзо да ослободи етилен, гас што природно предизвикува зреење, па ќе стане помеко и пофлексибилно. Откако ќе го извадите од рерна, оладете го во фрижидер неколку минути и ќе биде подготвено за премачкување или гвакамоле.

Ако имате малку повеќе време, но сепак не сакате да чекате со денови, постои поприродна опција. Можете да го ставите авокадото во хартиена кеса со банана или јаболко и да го оставите на собна температура. Овие овошја исто така ослободуваат етилен, а хартиената кеса го задржува гасот во затворениот простор.

Во рок од 24 до 48 часа, авокадото ќе омекне и ќе биде подготвено за употреба. Пластиката не е опција тука бидејќи не дише, што е токму клучот за рамномерно и брзо зреење.

Ако вашето авокадо е премногу меко, но не е кафеаво и нема чуден мирис, не го фрлајте. Ова авокадо е совршено за гвакамоле, а уште подобро – можете да го користите во смути каде што ќе даде кремаста текстура без да го почувствувате неговиот вкус.

Мекото авокадо е исто така одлична основа за здрав чоколаден мус, па дури и како намаз за тост со малку лимон, сол и маслиново масло. Но, ако забележите темни дамки, непријатен мирис или влакнеста структура – тогаш сè уште е време да го фрлите.

А ако ви останала само една половина, постои лесен начин да го конзервирате. Прелијте го со малку сок од лимон, покријте го со пластична фолија така што ќе ја допре површината и чувајте го во херметички затворен сад во фрижидер. И не заборавајте да ја оставите семката – ова го забавува потемнувањето на месото од авокадо.

Авокадото е донекаде каприциозна, но генијална храна – полна е со здрави масти, вкусна е и практична, но често бара трпение (или познавање на неколку трикови).

Scroll to Top