Литар ипол вотка дневно ми беше норма сè додека не дојдов на работ од бездната: Даница Максимовиќ за борбата со алкохолот

За познатата актерката Даница Максимовиќ ретко кој би помислил дека имала проблеми со алкохолот. Таа јавно прозборе за животот некогаш и сега кога веќе не пие алкохол.

„Најголема победа е тоа што го победив порокот. Јас сум горда, станав мисионер, просто сум таква, ете. И горда сум на тоа, и мојата докторка, и членовите на семејството, приајателите, а ретко кој успева во било кој порок“ – кажа Максимовиќ за борбата со алкохолот која траела осум месеци.

„Некаде околу осум месеци, кога си дисциплиниран, а јас сум дисциплинирана и сѐ помина во најдобар ред. Јас само сакав да работам, а тоа поминува со работа. Знев дека имам проблем, само ми требаш мала помош. И така беше. Многу брзо се изборив и еве 30 години сум своја на своето. Таа раскажува дека била спортист и потоа влега во театар каде буквално сите пиела алкохол. „Не можеш да поминеш, за мене тоа беше погубно. Луѓе сме и слаби на пороци, само малку треба за да се помине линијата. Е сега, кога си на работот од бездната, тогаш се освестуваш.“ – кажа Даница во емисијата „Све у свему“ на ТВ Прва.

Водителката Марија Килибарда ја праша колку остр бил  работ на бездната, на што Даница одговори:

„Тоа беше литро и пол водка дневно. Сериозно, со оркестарот влегувам во Клубот на книжевници. Луѓето пијат на моја сметка, го земав хонорарот од банка и сакав да си помине добро, но потоа доаѓаш до работ на бездната и тогаш сфаќаш дека мораш да застанеш. Мора да имаш силен карактер“ – објасни Даница и додаде:

„И мораш да имаш некој покрај себе, некој најискрен приајтел, кој ќе ти каже стоп, ова не може повеќе вака. Тоа е многу важно.“

Scroll to Top