Најголемата тајна за „Жежок ветер“ – Љубиша Самарџиќ не требаше да го глуми Шурда

Славниот Смоки можеби беше најпознат по улогата на Шурда, но таа првобитно требаше да ја глуми друг човек. Едно од најголемите остварувања на домашната кинематографија на просторот на поранешна Југославија е серијата „Жежок ветер“. Иако ние, со оглед на годините што минаа откако настана емисијата, далечната 1979 година, мислевме дека ги знаеме сите нејзини тајни, Синиша Павиќ успеа да ги демантира ваквите информации.Како што откри, Шурда не требало да го игра покојниот Љубиша Самарџиќ.

„Малку е познато дека Шурда требало да го игра Лане Гутовиќ, дека Фиргу требало да го игра Бате Стојковиќ, но е избран Чкаља, што е сосема доволно за есеистичката расправа во трката за главната улога во ‘Жежок ветер’. Само Бора Тодоровиќ бил сигурен создавајќи една од најдобрите епизодни улоги кога било одиграни“, изјави Павиќ, а пренесува „Неделник“.

Каква и да била намерата, историјата сепак беше испишана поинаку и му ја донесе на Самарџиќ една од највпечатливите улоги во животот.

Да потсетиме, Љубиша Самарџиќ на вечното почивалиште беше испратен вчера, на 14 септември, на Новите гробишта во Белград. Последното испраќање на Љубиша Самарџиќ (кој почина на 8 септември на 81-годишна возраст) го проследија членовите на семејството (ќерката Јована, сопругата Мира, внуците), Лилјана Благојевиќ и Калина Ковачевиќ, Војо Брајовиќ, Пуриша Џорџевиќ, Небојша Брадиќ, Ѕвездан Терзиќ, Милена Васиќ, Драган Петровиќ – Пеле, Милан Васиќ, Радош Бајиќ, Југослав Пантелиќ, Мирка Василевиќ, Ријалда Кадриќ, Немања Јаничиќ, Џуро Палица, Зоран Живковиќ, Ива Штрлјиќ и многу други.

Љубиша е испратен со песната од „Жежок ветер“, – „А сад, адио“.