Сите полудеа по името на ќеркичката на Новак – Вистинско српско име

By

Новак Ѓоковиќ стана татко по втор пат, откако неговата сопруга Јелена Ѓоковиќ роди ќерка.

Заеднички одлучиле бебето да се вика Тара, а српските медиуми целосно полуделе за тоа име.

Медиумите направиле анализа на името и велат дека тоа име влече потекло од истоимената река и планина. Меѓутоа наведуваат е дека сепак не е српско име, туку дека има корени од хиндуизмот. Имено, Тара била една од десетте хиднуистички божици и претставува сигурност и мудрост.

Сепак, на Србите им е подрага верзијата за домашното потекло.

Ќе ви се допадне