„Гугл мапс“ воведува опција за цените на патарините

По информациите за шумските пожари и квалитетот на воздухот, „Гугл мапс“ сега има уште една многу корисна опција, а тоа е информација за висината на патарините на наплатните рампи. 

Новата функционалност на апликацијата „Гугл мапс“ го пресметува износот на патарина на над 2.000 патишта во САД, Индија, Јапонија и Индонезија. Гугл сè уште не прецизираше кога оваа функционалност ќе биде достапна во Европа и други земји, но вети дека во одреден момент ќе биде достапна.

Сè што треба да направите е да ја отворите апликацијата, да изберете дестинација и откако „Гугл мапс“ ќе ви предложи неколку опции до таа дестинација, изберете ја онаа што ви одговара. По тоа, покрај проценетото време за завршување на патувањето и километражата на вашето патување, можете да кликнете на извлекувањето на монетите, на кое ќе ви се прикажат информации за цената на патарината за патувањето што сте го избрале.

Ако ја изберете опцијата „Промени ги поставките за патарина“,„Гугл мапс“ а подигнува целата работа на сосема ново ниво. Имено, во ова мени се следните опции: „Избегнувајте патарини“ „Избегнувајте автопатишта“ „Избегнувајте фериботи“. Избирањето на која било од овие опции дополнително го приспособува начинот на кој „Гугл мапс“ ја пребарува вашата дестинација. Така, можете да ги избегнете и патарините и автопатот и на тој начин да стигнете до посакуваната дестинација без да платите.

Цените на патарините се засноваат на потврдени и веродостојни информации достапни преку локалните власти. Покрај тоа, „Гугл мапс“ го зема предвид времето од денот кога ја пресметува цената на патарината што треба да ја платите. Ова е многу корисна опција, особено за планирање подолги патувања за време на кои патарините можат да бидат навистина скапи. Што друго да се каже освен дека едвај чекаме да се појави ваква функционалност за патиштата во Србија или барем во Европа.
Scroll to Top