Глумецот Џејмс Белуши купи плантажа за марихуана и Холивуд го замени со земјоделство

Холивудскиот актер, комичар и музичар Џејмс Белуши има плантажа од 40 хектари во која легално одгледува шест видови марихуана во јужен Орегон, САД.

Сè започнало кога неговите пријатели го поканиле да ги посети на нивниот ранч, а потоа се заљубил во природата на Орегон, пливањето во реката и другите придобивки од овој вид на живот.

Купил имот од 2 хектари во Игл Поинт, а неколку години подоцна ја зголемил површината за уште 16. Од случаен гостин, станал примерен земјоделец и активен кога станува збор за настани во локалната заедница. Организира хуманитарни концерти за зајакнување на локалната инфраструктура. Така, тој помогна да се изгради воденицата што изгоре.

Неговата првична намера не беше да се занимава со земјоделство, но државата Орегон ја легализираше марихуаната во 2014 година, а Белуши го виде тоа како шанса. Започна во 2015 година со 48 погони. Сега има околу 37 хектари земја и е легален одгледувач на шест сорти. Има четири модерни пластеници и затворени простори, вработува петнаесетина работници. Имотот е опремен со опрема за сушење, преработка и пакување.

Тој одгледува се по природен пат. На своите парцели го напасува добитокот на соседот, а на неговиот имот одржува состаноци на локалното здружение на сточари. Секоја година организира есенска прослава на жетвата кога ги пречекува сопствениците на аптеките и членовите на заедницата кои користат марихуана во Орегон. Истакнува дека расте се по природен пат, а секоја сорта има различен ефект, но најважно му е што може да помогне некому. Тој има и ТВ серија на Дискавери за неговата фарма: „Создавање на Белуши“. Исто така, продава медицински и рекреативен канабис, како и стоки како што се сладолед од Blues Brothers и CBD за домашни миленици.

Scroll to Top