Почина театарскиот режисер Питер Брук

Почина британскиот режисер Питер Брук на 98-годишна возраст. Брук е роден во Велика Британија, но голем дел од својата кариера помина во Франција, каде што ја преиспита театарската форма на чело на неговиот париски театар Le Bouffes du Nord.

dobivaj vesti na viber

На крајот на 1960-тите, по десетици успеси, вклучително и поставување  бројни драми на Шекспир и работа со великаните од Лоренс Оливие до Орсон Велс, тој реши да дојде во Франција, каде што го започна својот експериментален период обележан со теоријата на „празен простор”.

Култниот уметник, кој режираше повеќе од 100 претстави и ја разви теоријата на празниот простор за да ја остави имагинацијата на публиката, се смета за икона на авангардниот театар.

Во Франција поставуваше монументални претстави, со актери од различни култури. Неговата најпозната драма е „Махабхарата“ за индискиот еп од девет часа (1985), адаптирана за филмот во 1989 година. Во 1990-тите, кога триумфираше во Обединетото Кралство со „Прекрасни денови“ на Семјуел Бекет, критичарите го поздравија како најживописниот режисер во Лондон. По авантурата од повеќе од 35 години во театарот „Буф ди Нор“ Питер Брук го напушти театарот во 2010 година на 85-годишна возраст, но продолжи да режира. 

Scroll to Top