(ФОТО) Тајниот план на Русија во 1914 година – Влегле во Големата војна за сите да не анектираат?!

By
Секако врв на српско-руските односи во изминатите два века е влезот на Руската империја во Првата светска војна, со цел одбрана на Кралството Србија од налетот на Австроунгарската монархија. Многу е пишувано за мотивите за таквиот чин, но сепак ова останува неразјаснето прашање. Оваа карта дава интересна перспектива.

Историјата на српско-руските односи во последните двеста и нешто години, имала свои падови и издигнувања. Само во XIX век, забележана е голема помош која Србија ја добивала од Русија, особено во текот на Првото српско востание, преку нејзиното повлекување, поради налетите на Бонапатра, и создавањето на договорот со Турците (а подоцна и негово прекршување и до геноцид над Србите), па се до отворената продажба на Србија на сметка на Голема Бугарија.

XX век можеби имаше уште поголеми турбуленции: Прво Руската империја влегла во Првата светска војна за да го одбрани Кралството Србија од Австроунгарската монархија, тогаш имале тешка ситуација по Втората светска војна, и криза со Инфобирото, за да на почетокот на деведесетите години повторно на некој начин ги предале, со гласањето за воведување на санкции врз Сојузна Република Југославија (иако многумина беа воздржани како Кинезите, со истиот ефект).
Секако врвот на нивните односи е споменатото влегување во Првата светска војна. Многу е пишувано и кажано, за мотивите на таквиот чин, но тоа останува неразјаснето прашање. Ако сте српски патриот и русофил, во тоа нема да видите несебичност и нивната љубов кон нас: ако сте реалист, кој смета дека во меѓународната политика нема љубов, туку само интерес, во тоа ќе видите некои други мотиви.
Еден од мотивите би можел да биде зачување на образот на Царска Русија, кој веќе бил „забраден“ со катастрофата што ја доживеале во војната со Јапонија една деценија претходно: Бидејќи Санкт Петербург веќе се поставил како заштитник на Белград, изоставуваше нивната реакција на потегот на Виена, нешто што можеби би довело до созревање на положбите на најголемата земја на светот наместо губењето на угледот, што ниту една империја не може да си го дозволи.

Но, што ако мотивите всушност биле освојувачки, како што сугерира оваа карта? Што доколку Руската Империја сакала да изврши анексија на целиот словенски и православен Балкан? И тоа да го собере со анексијата на Скандинавија?

Не велиме дека тоа е така, ниту дека оваа карта од 1915 година е вистинита. На неа треба да се земе со резерва, затоа што се работи за американска карта од книгата на Вилис Абот „Нацијата во војна“. Описот на нејзиниот глас: „Спротивставениот сон на Русија за империјата, кој ги вклучува словенските и скандинавските народи“. Така да, не можеме да кажеме дека тоа навистина било така, но перспективата секако е интересна.

Ќе ви се допадне