По победата на ракот Сара Томас стана првиот човек кој четири пати непрекинато го преплива Ла Манш

By

Триесет и седумгодишната Американка Сара Томас стана првиот човек кој успеал четири пати непрекинато да го преплива каналот Ла Манш. Томас својот успех го почнала во раните утрински часови во неделата.

Таа минала 54 часа во водата. Сара требала да плива околу 130 километри, но заради ветерот и морската струја ја менувала патеката на движење и препливала скоро 210 километри. Нејзините пријатели велат дека нејзиниот подвиг дополнително добива на значење откако пред една година успеала да ја победи тешката болест. Томас се излечила од рак на дојката.

„Ова е вистински триумф, таа ги тестираше границите на издржливост. Ова е неверојатно, апсолутно инспирирачки. На крајот, сите бевме многу емотивни“, изјави официјалниот набљудувач Кевин Марфи.

Томас и претходно го препливала Ла Манш, во 2012 и 2016 година. Пред неа само тројца пливачи успеале трипати непрекинато да го препливаат каналот.

View this post on Instagram

54hours and 10 minutes. 4 times non stop swim across the channel. Sarah Thomas is an absolute legend! This epic challenge comes after she survived breast cancer. She endured chemotherapy and radiotherapy last year. She dedicates this achievement to all cancer survivals. YOU ARE AMAZING, SARAH ❤️ Following the last leg of the swim was nail bitting with the extended course due to change of tide…You make the world a better place and shows everyone what is possible when you set your mind to it. Congratulations, brave woman. Congratulations to the team supporting her. You’re all such an inspiration! #sarahthomas #sarahthebeast #cancersurvival #swimthechannel #swim #outdoorswimmingsociety #outdoorswimming #wildswimminguk #positivemindset #positivemind #outofthecomfortzone #teamwork #teamsupport

A post shared by Debora Galende (@debora_galende) on

Ќе ви се допадне