Раде на 65 години ќе го смени полот и ќе стане Елена: Тагував кога девојките носеа чорапи и долга коса, а јас не бев една од нив

By

Елена е една од многуте трaнсродoви личности на Балканот, а живее во Сараево. Раде или Елена веќе некое време чека операција за промена на пoлoт и е една од поекспонираните личности што се борат за ова прашање. Транзицијата за неа, како и за другите трaнсрoдoви луѓе, не била ниту лесна ниту евтина. Најлошо, вели, што по одлуката за промена на пoлoт, таа изгубила многу пријатели.

„Јас се викам Елена. Инаку, јас сум родена во Сараево и целиот живот го поминав во овој град. Се надевам дека ќе го поминам и остатокот од мојот живот таму“.

Вели дека се чувствува како жена уште од раѓањето и не е изненадена што, како што вели, целиот живот е склон кон женскиот пол. Раде, сега Елена, на 20-годишна возраст се оженил и е татко на едно дете. Живеел семеен живот повеќе од 30 години и по толку време, решил да влезе во процесот на транзиција за да стане Елена.

„Кога сфатив дека треба да бидам она што навистина сум во мојата душа, да бидам жена, презедов акција наречена транзиција. Најтешкиот период од мојот живот беше основното училиште. Гледав во девојките, кои во тоа време носеа пластични сандали со ремчиња. Имаа чорапи и долга коса, а јас бев тажен што не бев ниедна од нив“, ја продолжува Елена својата приказна.

„Главниот момент на мојата тага беше кога станаа зрели, тие созреаа во девојчиња. Тогаш бев принуден да украдам женска облека“.

Елена е најстарата трaнсрoдова личност во БиХ. На 60-годишна возраст таа одлучува да го смени пoлoт. Таа е во транзиција веќе четири години.

 

Ќе ви се допадне