Зелката е најдобра храна што ја имаме. Може да се користи како оброк или во алтернативната медицина.
Зелката со векови се користела поради нејзините лековити својства. Богата е со антиоксиданси и минерали кои се неопходни за нашето тело да биде здраво.
Сокот исто така содржи голема количина витамин Ц. Зелката е особено значајна за лицата кои страдаат од анемија затоа што е природен антисептик, што значи дека му помага на телото да ги обнови минералите и витамините кои ќе ги изгубиме во текот на денот.
Сокот од зелката може да се користи со цел да се третираат некои состојби од типот на мамурлак, хронични болести со кашлицата, дури и воспаление на увото.
Може дури и да го прочисти желудникот. Поради високата содржина на хлор, зелката ги прочистува цревата од токсини. Дури и се промовира како начин да се спречи ракот.
Дневната потрошувачка на сокот од зелка се покажува исклучително ефикасна во превенција и лечење на ракот на дојката, дебелото црево, црниот дроб, јајчникот. Можете дури и да ја користите за да ослабете. Сокот од зелка е исклучително хранлив.
Се подготвува на следниот начин:
Потребен ви е соковник, зелка и јаболков оцет.
Потопете ја зелката во топла вода и попрскајте ја со јаболков оцет.
Исечкајте ја и ставете ги парчињата во соковник и исцедете го.
Иако вкусот на прв поглед може да биде многу силен, овој сок ќе ви помогне на повеќе начини отколку што можете да замислите.
Можете да го подготвите и во блендер и да ги сочувате билните влакна.
Се пие трипата по пола филџан. По три дена, одредете ја својата количина, помалку или повеќе од почетната доза.