Чоколаден колач без печење

Потребни состојки:

100 г шеќер
3 лажици какао во прав
3 лажици скроб (најдобро чоколаден)
370 мл свежо млеко
250 мл слатка павлака
100 г млечно чоколадо
какао за украсување по желба
100 г чоколадо за готвење
1 лажица масло

Начин на подготовка:

Добро измешајте ги сите суви состојки – шеќерот, какаото и скробот. Во нив додајте млеко и кисела павлака. Исцедете ја смесата во тенџере и мешајте на умерена температура. Додајте го ситно исечканото чоколадо и мешајте додека смесата не се згусне. Не треба да зоврие. Во плех обложен со хартија за печење, сипете ја смесата и ставете ја во фрижидер 12 часа. По желба, наросете ја со какао. Ако сакате да ставите чоколадна глазура, прво нека се олади десертот неколку часа, па дури потоа прелејте го со чоколадо за готвење кое сте го стопиле со лажица масло, па вратете го во фрижидер. Оладениот колач најдобро е да го сечете со помош на загреан нож.

Scroll to Top