Домашни принцес крофни

By

Ретко кој може да му одолее на овој француски десерт кој е познат низ целиот свет. Се прави од меко тесто и се полни со фил од ванила, шлаг или сладолед.

Потребни состојки:

За тесто

100 мл. зејтин

200 мл. вода

6 лажици брашно

3 јајца

За фил

200 мл. слатка павлака

3 жолтки

300 мл. млеко

3 лажици шеќер

3 лажици брашно

1 ванилин шеќер

Начин на подготовка:

Во тенџере ставете масло и вода и почекајте смесата да зоврие. Кога ќе биде готова, додајте брашно. Изматете со лажица за матење. Смесата треба да биде густа. Оставете да се излади и подгответе го филот во меѓувреме.

Во тенџере сипете 200 мл. млеко. Во друг сад изматете жолтки, шеќер, ванилин шеќер, брашно и 100 мл млеко. Смесата додајте ја во млекото и гответе како да правите обичен пудинг. Оставете го филот да се излади.

Во изладениот фил додајте ја изматената слатка павлака. Соединете ја смесата.

Во смесата за тесто додајте јајца и матете со миксер. Ставете ја смесата во шприц и направете топчиња. Ставете да се печат на 200 степени. Не отварајте ја рерната додека се печат.

Принцес крофните исечете ги на полoвина и наполнете ги со крем. Преклопете ги со другиот дел и оставете ги да се ладат.

Декорирајте со шеќер во прав.

Ќе ви се допадне