Крофни со прав шеќер, полнети со џем или чоколаден крем, подготвени по рецептот на нашите баби.
Потребни состојки:
750 гр брашно
100 мл масло
4 лажици шеќер
1 јајце
1 жолчка
500 мл млеко
40 гр свеж квасец
малку сол
масло за пржење
1 ванилин шеќер
шеќер во прав за посипување
Начон на подготовка:
Квасецот растопете го во 100 мл млако млеко со малку шеќер и малку брашно во него. Оставете го на топло место да нарасне. Во меѓувреме изматете ги јајцата со остатокот од млекото, шеќерот и малку сол. Додадете го стасаниот квасец, па додадете ги брашното и маслото со постојано мешање со дрвена лажица. Тестото оставете го да стои на топло место додека двојно не нарасне. Потоа развлечете го со дебелина од околу 1 см и со чаша или модла вадете крофни. Оставете ги да стојат уште половина час, а потоа пржете ги во врело масло. Готовите крофни посипете ги со шеќер во прав во кој сте го измешале ванилиниот шеќер.