Печено телешко на решетка

Пред готвење загрејте ја рерната до 245 степени. Потоа, оставете го телешкото месо да се постигне собна температура најмалку два часа пред готвењето. Направете микс од сенф, маслиново масло и билки. Потоа премачкајте го месото по целата површина ѝ додадете сол и бибер.

Месото поставете го дирекно на решетката од рерната, а под него се ставете сад за маснотијата да капе дирекно во садот. За оние кои не сакаат да биде препечено, се пече 15 минути на температура 54 º C. За средно печено се пече вкупно 30 минути, од кои 20 мин на 60 степени, + 10 минути на 70 степени . За добро печено , 40 минути на 120 степени.

Откако ке го извадите , оставете го телешкото 15 мин на собна температура. Користете добар нож и исечете го на средно, тенки парчиња и полсужете го со прилог.

Препорака за прилог:

Јоркшир пудинг е типичен придружник на печено телешко месо, печени компири, различен зеленчук како што се бари на пареа, моркови, пашканат, брокула и друго.

 

Scroll to Top