Пилешко капрезе

 

Потребно:

Две лажици маслиново масло

Сол и црн пипер по вкус

10-12 шери домати

Килограм пилешко месо

Половина шолја оцет балсамико

450 гр моцарела

Свеж босилек

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени. На тава сипете лажица маслиново масло, па со прсти и четка размачкајте по целата тава. Посолете со сол и црн пипер, додајте ги шери доматите исечени на половина и протресете ја тавата, за  доматот да го впие маслото.

Пилешкото наредете го на средина, а доматите на страна. Преку месото сипете уште едната лажица маслиново масло и печете додека доматот не стане мек, околу 20-25 минути.

Во меѓувреме, во помало тавче сипете балсамико и оставете да зоврие на средна температура. Намалете го огинот и оставете да врие додека се згусне, околу 7-8 минути.

Извадете го тавчето од рерна, додајте моцарела сирење и печете уште 5-7 минути додека сирењето се растопи.

Одозгора на пилешкото наредете листови од босилек и сосот со балсамико.

Scroll to Top