Штрудла со ореви и мак

Потребни состојки:

600 г брашно
100 г шеќер
100 г маргарин или маст/путер
300 мл млеко
2 жолчки
1 сув квасец (7 г)
1 прстофат сол
1 лимон – рендана кора

За фил:

500 г мелен мак или ореви
150-200 мл млеко по потреба
150 г шеќер во прав
2 ванилин шеќер
1 лимон – рендана кора

Начин на подготовка:

Брашното просејте го. Квасецот ставете го со малку шеќер во шолја со топло млеко, промешајте и оставете да се активира и запени. Шеќерот, путерот, жолчките и лимоновата кора измешајте ги со брашното, па додадете го активираниот квасец, па замесете со топлото млеко. Кога добро ќе биде замесено, тестото поделете го на 4 топки или на 2 поголеми. Од секоја топка развлечете кора со оклагија, во правоаголен облик, колку можете потенко, зошто колку повеќе слоеви има, толку ќе биде поубава. Филувајте со мак или со ореви, по ваш избор.

Scroll to Top