Се приготвува навистина многу лесно, а доаѓа дури од Јужна Америка. Многу бргу се прави, што навистина им олеснува на жените што се цел ден на работа или со домашни обврски.
Потребно:
4 јајца
2 портокала
200 грама ореви/бадеми/лешници (по избор)
200 грама кокос
половина кесичка сода бикарбона
За филот:
100 грама темно чоколадо
200 мл павлака за готвење
Подготовка:
Најпрвин потопете ги портокалите во раствор од соба бикарбона и оставете ги да стојат половина час. Потоа варете ги 30-ина минути додека не омекнат. Сомелете ги во блендер, додадете ги јајцата и јаткастите плодови (претходно сомелени) и сосема малку сода бикарбона.
Смесата блендирајте ја додека не се изедначи, а потоа ставете ја да се пече на 200 степени 20-ина минути.
На шпорет загрејте ја неутралната павлака за готвење и во неа додајте го чоколадото кое полека ќе започне да се топи. Истурете г