Стар рецепт за туршија: Останува свежа до крајот на зимата

Рецепт за туршија

Состојки: 5 килограми зеленчук за туршија (краставички, пиперки, моркови, зелен домат, карфиол, ситен кромид)

5 литри вода,  1 литар оцет,  13 супени лажици шеќер , 5 супени лажици сол,  кесичка винобран,  зачини: бибер во зрно, мирудија, рен…

Приготвување: Добро измијте го зеленчукот, па исчистете го. Потоа, продупчете ги пиперките за да влезе вода во нив. Исчистете го морковот, кромидот и доматите. Потоа ставете го зеленчукот во буре и ставете вода во која сте додале оцет, сол, шеќер и винобран.

Сето тоа добро измешајте го, па притиснете го зеленчукот за да биде што подлабоко во водата. Зеленчукот можете да го додавате и постепено во водата, но може да додавате и вода (со оцет и зачини).

Чувајте го бурето на суво и ладно место, далеку од сонце.

Scroll to Top