Стресот предизвикува акни кај возрасните

Акните кај возрасните се се почеста појава, а причините за тоа се неврамнотежената исхрана, стресот и загадувањето, покажало истражување на 92 приватни дерматолошки клиники. Бројката кај возрасните што имаат акни е зголемена за 200, покажуваат официјалните податоци. Иако проблемот со кожата се поврзува со хормоналните промени кај тинејџерите, современиот начин на живот влијае на возрасните и ги зголемува случаите на акни што се појавуваат кај постарите луѓе.

Истражувањето покажало зголемување од 214 отсто и појава на проблематична кожа кај зрелите луѓе. Од акни страда секој трет над 35 години.9 отсто од пациентите што побарале стручна помош имаат над 55 години.

Најголемиот број дерматолозите велат дека стресот комбиниран со хормоните, е главната причина за појава на акни кај возрасните.

Scroll to Top